Bir Formula 1 Yarışıyla Dünya Bizi Tanımış! Milyar Dolarlık Reklam Olmuş...

Tabii ki hala pek çok kişi okuduklarına, dinlediklerine körü körüne inanmıyor. Ama medyamız, en çok satan gazete, en çok izlenen TV kanallarımız bu işi hala ballandıra ballandıra anlatınca dayanamayıp yazıyorum. Ortada bir rakam var, 3,7 milyar dolarlık tanıtım! Bu rakamın hesaplanışı insanı hayret ettiriyor. Daha önce yaptığımız Eurovision tarzı bir organizasyon için, Avrupa ülkelerinin kanallarının reklam tarifesi ele alınmıştı. Sonra da saniye başına elde edilen rakamlar güya tüm izleyen ülkeler için bir ortalamaya indirildi, yeteri kadar indirildi mi tartışılır. Ve organizasyonumuzun yayın süresi bu saniye başına ücret ile çarpıldı! Güya 3 saat bitmeyen reklam bandı ücreti bulunmuş oldu!

Burada pek çok gariplik var, ama iki tanesi bile beni güldürmeye yetiyor. Bu organizasyon boyunca arkada Türkiye, İstanbul, vb. yazı, çağrışım yapan görsel işaret, simge yok. Türkiye'yi hakikaten güzel tanıtabilen Alman kanalları dışında bir ülkenin kanalını izleyip dilini anlayanlar, yarışta ne sıklıkla İstanbul dendiğini bilir. Ama medyamız bilmeyeni kandırıyor! Eurovision'da Türkiye logosu vardı, ekranlarda uzun süre kaldı, sonra puanlama bölümünde sürekli "Bravo Türkiye" dendi. Ama bir F1 yarışını ortasında açıp izlerseniz sunucu adını söylemezse pistin hangisi olduğunu öyle kolay anlamazsınız. Zira İstanbul Park'da da Türkiye reklamları değil, dev firmaların reklamları olmak zorunda idi. İkinci gariplik, bu yarışı yayınlayan ülkelerin nüfusunu toplayıp 2 milyar kişi izledi demek. İstanbul'un iki yakasında bile pazar günü ne kadar insanın dışarda olduğunu bizzat yarış saatinde gördüm. Bir de tüm bu ülkelerin TV reklam ücretlerini aynı saymak... Endonezya ile Bahreyn kanallarının reklam tarifesi ile Almanya'yı karşılaştırmak...

Bu garip hesaplar açıkça gösteriyor: Bilimsellikten o kadar uzak kuşaklar yetiştirdik ki, kafalarına göre hesap yapanlar baş oldu!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza