Kopya Yazılım Kullanmak Caiz mi, Dinen Kabul Edilebilir mi

Erkan Çelebi Mayıs başında e.Yaşam'da yazınca burada konuya dikkat çekmek istemiştim ama unuttum. Bugün eskileri karıştırırken gazete önüme çıkınca fırsatı kaçırmayayım dedim. Telif hakları, patentler, koruma altına alınan fikir, düşünce, ürün, teknik ve teknolojiler geniş bir tartışma konusu. Sadece bilgisayar dünyasına özgü de değil, yaşam, ekonomi ve de sağlık alanında da hep gündemde. Örneğin yüksek fiyatlı ilaçların özellikle Afrikalılar'a ulaşmasının imkansızlığı, kitlesel ölümler; ya da TRIPS, vb. anlaşmalarla gelişmiş ülkelerin uzun süreli tekel avantajları sağlamaya çalıştığı iddiaları.
Düşünsel üretim ve fikri haklara yaklaşımımız kültür ve geçmişimizle de yakından alakalı. Entelektüel üretime saygısızlığımız artık tartışma konusu değil bir veri, düşünmeyi "entellik" olarak aşağılamak kaç ülkede görülür acaba? Böyle olunca da gösterişli giyim ürünleri ve otomobilleri, son model televizyonları alıp kitabın korsan basılmışını, müziğin kopyasını ararız.
Emeğe saygı göstermenin tüketici tarafında durum böyle iken bir de kaçak, korsan, kopya üretimden para kazanma konusu var. Başkasının emeği üzerinden para kazanmak sadece etik olmamakla kalmıyor, İslam dinine de aykırı bir davranış oluyor. Zira İslam'da emeğin ayrı bir önemi var. "İnsan için ancak çalıştığı vardır" ayeti ile, kendi çalışmasının sonucu olmayan parayı kazanmak hoş karşılanmıyor. Hele telif sahibi yazar, müzisyen, programcı, vb.nin kazanacağı parayı azaltınca işin içine düpedüz günah giriyor.
Bir şey yapmadan para kazanmak helal para getirmiyorsa, pek çoğumuzun kendini sorgulaması da daha eşitlikçi ve adaletli bir dünyaya ulaşmamızı sağlayabilir. Refah zincirlerinin kendilerini yenileyip modern iş planlarıyla palazlandığı bir dönemdeyken çok azımız iç huzuru koruma şansını kendine yaratabiliyor. Bir de Mayıs'ta yazılacak şeyi Temmuz'da yazınca konunun böyle kaydığını not düşmek gerek(!)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza