Türk Alan Adı ve Kök Sunucu Yönetiminde ICANN'i Şok Eden Karar, Karşı Çıkanlar (Bölüm 2)

22 Kasım'da başladığım Türk kök sunucu ve alan adı yönetimiyle ilgili yeni gelişmeleri aktarmaya devam ediyorum. Public-Root (P-R)'un kök sunucu sistemi olarak seçilmesi aslında Türkiye'nin ICANN'e cevabı olarak görünüyor. Resmi olarak açıklanmasa da, ICANN sistemine alternatif arandığının ve bulunduğunun göstergesi. Ve bu gelişme, yaptığım araştırmalar sonucu gördüğüm kadarıyla, ICANN'de ICANN'in etrafındaki kurum ve kuruluşlarda gerçekten de şok etkisi yaratmış.
Aslında ICANN cephesinde yer almamak da önemli bir politik karar olarak görünebilir. Zira son Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde yaşanan tartışma, açıkça ortaya konmasa da Çin ve Brezilya'yı ABD'nin karşı tarafında açıkça izole etmek üzere idi. Bu konuyu daha sonra detaylı incelemek mümkün, ama şu aşamada Türkiye'nin ICANN konusunda, son anda ABD'ye destek veren AB gibi davranıp davranmadığını bilmesek de, en azından olayın başından beri ABD'ye destek veren blokta yer almadığını tahmin edebiliyoruz.

P-R'nin açık, hesap verebilen, sorgulanabilir, şeffaf, temsil hakkı veren prensipler üzerine kurulu imgesi düşünülünce aslında ülkemizin seçimi son derece başarılı görünüyor. Fakat bu başarılı seçimle ilgili yaşanan sorunlar, teknolojik sistemle ilgili değil. Buna da yarın değineceğim.

P-R için UNIDT ile anlaşma imzalandı. UNIDT'in başındaki Marty van Veluw'un başarılı pazarlama çalışması sonucu varılan anlaşmada, Dr. Mehmet Altuner de 15 Haziran'da INAIC konseyine atandı. Bu tarihte, P-R seçimi ile ilgili hala resmi açıklama yapılmamıştı. Nitekim, 23 Haziran'da da Türkiye P-R'ı resmi kök sistemi olarak ilan etti.

Bu seçime İnternet servis sağlayıcılarımızdan (İSS) hepsi olmasa da çoğunun karşı çıktığını biliyoruz. Hatta bunun arkasında ICANN'in desteği olduğu tahmin ediliyor. İSS sağlayıcıların bu itiraz veya muhalefetlerinin nasıl aşıldığı konusundaki spekülasyonları ise henüz burada yazmaya değer derecede gerçekçi bulmuyorum. Fakat duyumlarıma göre o dönemde işler pek de yolunda gitmedi ve bu tercih sorgulanmaya başlandı. Bu arada kullanıcılarına bu alan adlarına erişimi mümkün kılmaya çalışan İnternet erişim sağlayıcı İtalyan Tiscali, Temmuz sonunda UNIDT ile anlaştığını ve sistemi devreye soktuğunu açıklayarak hükümetimizi ya da P-R seçimini yapan kesim kimlerse bu kesimi rahatlattı. Fakat sistemin daha geniş destek ve böylece işlerliğe kavuşması Türkiye kök sisteminin sorunlarını azaltmadı, zira daha ciddi olaylar da yaşandı. Bilgilerini paylaşmak isteyenler ve yorumda bulunmak isteyenlere açığım, yarın devam edeceğim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza