TT Resmen Özelleşti, Ama Özel Tekelin Tüketici Hayrına Hareket Edeceği Rüyası Yersiz
Türk Telekom'un %55'i resmen Ojer Telekom'a geçti. Bazı tüketicilerin yanında birkaç yazar bile, kamu şirketi olmaktan çıkan TT'den şimdi olumlu, tüketici kaybını azaltan adımlar atmasını beklemeye başladı. Tabii ki, sosyal sorumluluk sonucu çevre, tadarikçi, hissedar, müşteri gibi "paydaşlarına" (Akademik işletme yazınında "stakeholder" tanımı yıllardır oldukça popüler ve pek çok makalenin konusu) şirketler etik davranmak zorunda. Ama ayrımı doğru yapmak gerekiyor, TT'nin bizleri abone yerine müşteri olarak görmesi bile zor oldu, hatta henüz olmadı bile denebilir. Bu anlamda, etik, müşterisine saygılı bir kurum olmasını beklemek çok doğru.
Fakat benim altını çizdiğim, ADSL fiyatlarını, sabit hat görüşme ücretlerini 'makul seviyelere' indirmesi gibi beklentilere sahip olunmasının yanlışlığı. Zira iktisat bilmese de, pek çoğumuz tekel hakimiyeti altındaki piyasaların verimsiz çalıştığını, tüketicilerinden transfer ettiklerinin kendi sağladıklarından aşırı yüksek olması nedeniyle refah kaybı yarattığını bizzat gözlemlemişizdir. Sokağa ikinci bir bakkal açılınca rekabetin bize ve ilk bakkala ne getireceğini kestirebiliriz.
Bu nedenle, yeni Türk Telekom'un durup dururken müşterilerden daha az gelir elde etmesine neden olacak adımlar atmasını beklememiz mantıklı olmaz. Tabii ki, gelir seviyemize uygun fiyatlandırmalara inilecek, ama bunun ne zaman ve ne amaçla yapılacağını bilmek zor. Asıl sorun, rekabet yokluğu. Kamu tekelinden özel tekele dönüşen Türk Telekom'un ADSL fiyatlandırması, herhangi bir tekelin uygulayacağı sıradan bir strateji. Hatta bugün eleştiri sahiplerinin pek çoğu TT yönetiminde olsa aynı tarifeleri onaylayabilir, eğer rasyonel ekonomik kararlar alan bireyler iseler. Benim bir süre önce tarifeleri eleştirişim de, "İndirim var" sözünün yanlışlığına dikkat çekmek içindi. Zira TT'nin böyle bir fiyatlandırma yapacağı beklentisi bende çoktandır hakim olduğundan, tarifeler açıklanmadan etrafa yayılan "indirim" sözüne sitede yer vermemiştim.
Konumuza dönersek, demek ki, TT özelleşti diye sevinmek her açıdan yerinde değil. TT'nin daha iyi işleyen bir kurum olacağı beklentisi bende de var, ama refah kaybı yaratıp yaratmayacağı, sektörde rekabet olup olmayacağına bağlı. Ve sıklıkla dediğim gibi, bunun için Telekomünikasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu gibi düzenleyici kurumların artık adımları belirleyici olacak.
Yorumlar