Gazeteler Google News'e Karşı, Medyanın İçerik Dağıtımı Tartışması mı Başlıyor? "Google'ın Geleceği" Senaryoları...

Geçtiğimiz günlerde beta aşamasından çıkan Google News, yüksek sayıda kaynaktan otomatik şekilde topladığı verilerle başlıca haber sitelerinden biri oldu bile. İnsan eli değmeden, düzenleme yapılmadan bir haberin önemi, popülerliği ve bağlantıları sitede listeleniyor, haberin devamı için tıklanınca esas kaynağın web sitesine gidiliyor. Fakat başlıkların, kısa açıklamaların ve hatta görsel içeriğin Google tarafından karşılıksız kullanılması son olarak Dünya Gazeteler Birliği'nin tepkisine neden oldu. İçeriğin bu şekilde sunulması, içerik üreten gazeteleri hiç de memnun etmiyor. Telif hakları konusundaki tartışmalar, haberler gibi veri ve bilgileri bir araya getiren toplayıcı girişimlerin haberleşme alanında ciddi değişimlere neden olabileceği gerçeğiyle bağlantılı.

İnternet ve bilişim, pek çok şeyi değiştiriyor, bunlara iş yapma metotları ve süreçleri de dahil. Hizmetin tasarımı ve sunumu gittikçe önem kazanıyor, zira fikir yüksek potansiyelli olsa da doğru iş modeli kurulmazsa fikri kopyalayan ve iyi bir iş modeli kuran başkası başarılı olabiliyor. Bir süre önce İnternet altyapısı nasıl finanse edilmeli tartışmalarına değinmiştim. İnternet servis sağlayıcıları, Google, Yahoo! gibi büyük şirketleri, yarattıkları trafik ve İnternet tabanlı işleri nedeniyle altyapı maliyetlerine ortak olmaya çağırmayı düşünüyor, öte yandan yine haber üreten konvansiyonel medya, içeriğin toplayıcılar tarafından sunumuna karşı Google News gibi toplayıcıları uyarıyor. Yeni medya oluşumları ve web günceleri üzerine önümüzdeki haftalarda çeşitli açılımlarda bulunmayı planlıyorum, ama şu anda içerik üretim ve dağıtım modelinde ciddi yenilikler ve çatışmaların sinyali gelmeye başladı bile.

Peki, hem İnternet altyapısının yükünü arttıran, hem içerik üretmeden dağıtan, tabii web platformu üzerinden hizmet veren kurumların geleceği nasıl olacak? Yahoo! gibi pek çok diğerinin yanında tabii ki en çok Google üzerine kafa yoruluyor, senaryolar kuruluyor. Business 2.0'nin Çarşamba günkü bir makalesi de Google'ın geleceğini hayal etmek üzerine kurulmuş ve uzmanların yanında, bilim adamları ve eski Google çalışanlarından fikir alınarak yazılmış. Geçen sene Google üzerine videolu bir senaryodan da bahsetmiştim. Bu makalede ise dört senaryo oluşturulmuş. Biri, söz konusu tartışmayla bağlantılı olarak Google'ın tek başına medya demek olduğu bir geleceği betimliyor, dağıtımdaki gücü içeriği üretenleri farklı anlamlarda serbest ve bağımsız kılabilir, alışılageldik medya kurumları için büyük bir meydan okuma olabilir. Bir diğer senaryo ise, web platformunun masaüstünün önemini silmesiyle Google'ın İnternet ile eş anlamlı hale gelebileceğini iddia ediyor. Öte yandan şirket için olumsuz senaryo, kişisel gizlilik sınırlarını aşan uygulamalar, vb. nedeniyle Google'ın batma olasılığından bahsederken, son olumlu senaryo ise Google'ın bir tanrıya dönüştüğü, "Matrixvari" bir dünya kuruyor.

Açıkçası, senaryolar farklı kişiler için farklı okuma değeri sunuyor. Zira çoktandır Google senaryoları kuruluyor. Yine de medya odaklı tartışmalar belki de ciddi biçimde bu dönemde başlayacak olduğundan en azından bir senaryoyu dikkate alıp değişiklikleri beklemekte, fırsata çevirmeye çalışmakta fayda var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza