1. Seviye İnternet Altyapı Sağlayıcıların Bağlantı Anlaşmazlığı Bazı Kullanıcıları "Karanlıkta Bıraktı"

İnternet erişim hizmeti sunan servis sağlayıcılara ve bazı kurumlara hizmet veren, İnternet omurgası olarak adlandırılabilecek birinci sıra İnternet sağlayıcıların dünya devlerinden ikisi Level 3 Communications ile Cogent arasındaki anlaşmazlık Çarşamba günü uç noktaya taşındı. Normalde şebeke sağlayan firmalar birbirleriyle doğrudan "peer" olarak adlandırılan bağlantılar kuruyorlar. Aksi halde bir şebekenin ayakta tuttuğu web sitesi, vb. hizmetlere ulaşmak için pek çok aracı sunucu, şebeke ve ağdan geçmek gerekiyor. Bu doğrudan bağlantılar benzer büyüklükteki firmalar arasında genellikle ücretsiz olarak kuruluyor, zira iki taraf da birbirine eşit miktarlarda trafik yönlendiriyor. Daha küçük firmalar, büyük olanlarla doğrudan bağlantı kurmak için ek ücretler ödüyor ya da belli anlaşmalar yapıyorlar.
Level 3 Communications, Cogent'in daha küçük olduğu gerekçesi ile bir süredir ek ücret talep ediyordu. Sonunda iki gün önce Level 3, Cogent ile arasındaki doğrudan bağlantıyı kesti. Böylece iki firmanın da müşterilerinin yaklaşık %5-10'u diğer firmadan hizmet alan web adresleri, İnternet hizmetlerine ulaşamadı ya da ulaşmakta gecikti. Level 3 ek ücret isterken Cogent kendilerinin de Level 3 kadar büyük olduğunu iddia etti. Geçen süre içinde iki firma da orta yolu bulmak için adım atmayacaklarını açıkladı. hatta Cogent, kendi müşterilerine ulaşamayan Level 3 kullanılarına Cogent'i tercih etmeleri halinde bir yıl bedava hizmet vereceğini açıkladı.
Bu gelişme de, İnternet'in teorinin tersine ne kadar kırılgan olabildiğini gösteriyor. Aslında İnternet birbirine bağlı sayısız ağdan meydana geldiğinden alternatif erişim yolları çoğu zaman bulunur. Ama bu tip büyük gelişmelerde işin teorideki gibi olmadığı göründü. Cogent, iki tarafın müşterilerinin İnternet'in %6 ila 12'sine erişemediğini açıkladı. Ama buna rağmen düzenleyici bir kurum ve devlet müdahalesi taraftarı olmadığını, sorunun çözüleceğini açıkladı. Bu açıdan da, Türk Telekom'un hakim yapısını kırmayı arzuluyorsak işleyen düzenleyici kurum ve kanunlar hazırlamamız gerektiğini görüyoruz. Hele altyapı tekelini kırmanın hiç de kolay olmadığını unutmamak gerekiyor...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza