TT Sabit Hatlarda İndirime Gidecek Söylentisi: İyi mi, Kötü mü?

Uzun mesafe telefon hizmeti (UMTH) veren firmalara bugüne kadar yüksek arabağlantı fiyatı uygulayan Türk Telekom (TT), Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) açıkladığı yeni fiyat tarifesine uyarak neredeyse yarı fiyatına arabağlantı sunmak zorunda kalacak. Daha önce, UMTH firmalarına ses iletiminde pazar kaybetmemek için, beş yeni sabit hat tarife paketi düzenleyerek uzun mesafe görüşmelerinde ciddi indirime giden Türk Telekom altyapı tekeli olmasından faydalanmıştı.

Yeni ve daha düşük arabağlantı fiyatları ile UMTH lisansı olan firmaların daha rekabetçi olacağından çekinen Türk Telekom'un sabit hat konuşma ücretlerini düşüreceği şeklinde bir söylenti dolaşmaya başladı. Yeni tarifelerin belirlenmesi, daha sonra TK'nın onayına sunulması ve onay alması uzun bir süreç. Fakat eğer bu söylenti gerçek ise, bu indirimi dikkatli yorumlamak lazım. UMTH'lerin pazara girişi ile oluşan rekabet TT'yi fiyat indirimine iterek kullanıcıların kazançlı çıkmasına neden oluyor şeklinde bir yorum tam olarak doğru olamaz. Zira, UMTH firmaları hizmet verebilmek için Türk Telekom altyapısına bağımlı ve ödeyecekleri ücrete göre kendi hizmetlerini bize sunacaklar. Benzer bir durum İnternet erişimi alanında da yaşanmış, özellikle ADSL'den hemen önceki dönemde İnternet servis sağlayıcılardan yüksek ücretler alan TT, kendi TTNET çevirmeli bağlantı hizmetini ise İSS'lerin rekabet edemeyeceği derece ucuz tutmuştu. Sonunda tüketici kazanmadı, zira rakipler tek tek pazardan çıktı. Bir zamanlar yüze yakın İSS'nin bulunduğu pazarda şimdi 5-10 firma hizmet veriyor. Eski rakam yüksek olsa ve konsolidasyon beklense de, bu kadar ciddi tasfiye ancak TT'nin tekel konumunu kötüye kullanarak rakipleri pazardan atması olarak algılabilir. Rakipler eksilince de, yine rekabet azaldı, kullanıcı TT'nin bazen oldukça kalitesiz olan İnternet hizmetine bağımlı kaldı, seçme hakkı azaldı.

Aynı gelişmeler VoIP'de de yaşanabilir. UMTH firmalarının sayısı tabii ki azalacak, ama bu böyle rekabet dışı bir ortamda değil doğal şartlar altında olmalı. İşte özelleştirme değil serbestleşme asıl önemli konu dememizin sebebi bu. İki seneyi tamamlamak üzereyiz ama telekomünikasyon pazarında serbestleşme hevesi kursağımızda kaldı. Tabii eğer TT böyle bir indirime gidecek olursa TK'nın da bu tarifeyi iyi değerlendirmesi, rekabet dışı damping varsa bunu engellemesi gerekmekte...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza