ABD Adalet Bakanlığı Google'dan Arama Kayıtlarını İstedi, Yahoo, MSN, AOL Vermişken Google Vermem Diyor, Mahremiyet Tartışılıyor
ABD Yönetimi'nin İnternet ile ilgili hamleleri gün geçtikçe daha detaylı ortaya çıkmaya ve şüphe oluşturmaya başlıyor. 30 Aralık'ta aktardığım Ulusal Güvenlik Kurumu'nun "cookie" kullanması haberinin ardından, son olarak birkaç gün önce Google, ABD Adalet Bakanlığı'nın kendilerinden istediği arama verilerini vermeyeceğini açıklayınca, böyle bir talebin olduğu ortaya çıktı. Terörizm ile savaşmak için aldığı önlemleri savunan Beyaz Saray, bu seferse cinsellik üzerinden kötü niyetli yayın yapan sitelerle ilgili olarak bu girişimde bulunduğunu açıkladı. Öyle ki, 1998'de üst mahkeme site sansürleme girişimlerini engellercesine, çocuk, vb. yazılım süzgeçlerinin yeteri kadar etkili olduğuna karar vermişti. Fakat şimdi hükümet, yapılan aramalar ve çıkan sonuçlar arasındaki "kötü" siteleri ölçerek süzgeç yazılımlarının işe yaramadığını kanıtlamak istiyor.
Konu, kullanıcılarının kişisel mahremiyetlerini, gizliliklerini taciz etme potansiyeli olduğundan tepki çekiyor. İstenen verilerde sadece arama kelimeleri ve çıkan sonuçlar yer alsa da, ileride istenenlerin artması, örneğin şüpheli bir arama ile bir çocuk pornografisi sunan site bulunduğunda, bu aramayı yapan hakkında daha detaylı bilgi istenebilir. Bazı durumlarda da, arama yapanların kötü niyetli değil, araştırma amacı olan kişiler, öğretim görevlileri, şirket çalışanları olması da mümkün.
Konunun diğer bir boyutu ise, benzer bir taleple karşılaşan Yahoo!, MSN, AOL gibi sitelerin Adalet Bakanlığı'na olumlu yanıt vermiş olması. Bu firmalar verdikleri verilerin asla müşterilerinin mahremiyetine zarar vermediğini açıklasalar da, bu konuda isteksiz davranan Google'a göre kullanıcı gözünde bir imge kaybı yaşamış olabilirler. Zira Google'ın kullanıcı çekmesinde en güçlü yanlarından biri "asla kötü davranma" yaklaşımıyla gücünü rakiplerini yıldırmak, müşterilerini yönlendirmek için kullanmıyor oluşu. Fakat sadece bu yaklaşımın Google'ı bu mücadeleye ittiğini söylemek doğru olmaz zira Çin Hükümeti'nin isteklerini yerine getirip arama sonuçlarını sansürlediği bilinen bir gerçek. Bu durumda Google'ın arama sonuçlarını vermesi, ne kadar çok işlem işletebildiği, ne kadar ayrı bilgisayar, sunucu kullandığı gibi ticari sırlarının bir nebze açığa çıkma ihtimalinden korkuyor oluşu olarak nitelendiriliyor.
Sonuçta, bu haber ile arama motorlarının güvenliği sarsılmış oldu, zira bugün çok iyi niyetle ve gizlilik bozmayan istekler ileride daha ciddi ve derin taleplerle karşılaşılabileceğinin göstergesi. Olay hakkında detaylı bir yorumu, SearchEngineWatch.com'dan okuyabilirsiniz.
Yorumlar