Matematikle Her Şeyin Modellendiği Bir Döneme Doğru...
Bilişim teknolojilerinin günlük hayatta daha geniş yer bulmasıyla ölçülemez hale gelen çoklukta veri el değiştiriyor, depolanıyor ama geri dönüp yorumlamak ender yapılan bir aktivite oluyor. Bu nedenle bu veri okyanuslarından bir şey çıkarabilmek için veriyi otomatik olarak inceleyip modeller kuracak, varolan modellere göre yorumlar yapacak sistemler gittikçe değer kazanıyor. BusinessWeek "Matematik Dünyanı Sarsacak" makalesinde, matematiğin yükselişini derinlemesine inceliyor. Artık MBA dereceli olanlardan daha çok kazananların matematik mühendisleri olduğuna dikkat çekiliyor. İki yüz milyonun üstünde kullanıcı bilgisi saklayan Yahoo! gibi firmalar ellerinde büyük bir şeyin olduğunun farkında ama bu şeyi ne şekilde kullanacaklarını bulmaya çalışıyorlar. Çoktandır makaleleri, yazıları tarayıp matematiksel değerlere çevirip haber, yorum, eğilim satan firmalar var, ve şimdiden iyi para kazanıyorlar.
Tabii modellenmesinde zorluk olan şey insanlar ve davranışları. Şimdilik çalışanları inceleyip projeye uygun takım oluşturmak gibi basit denemeler yapılsa da tüketicilerin eğilimlerini modellemek önümüzdeki yılların temel iş süreçlerinden biri olabilir.
Öte yandan tüketici modellenirken kişisel mahremiyetin de çiğnenmemesi gerekiyor ki, insanlar sistemin dışına verilerini taşımasınlar, ya da yanlış veriler bildirmesinler. Aslında matematiğin bu kadar önem kazanması da pek çok eleştiri çekiyor. Örneğin iktisadın, üretim süreci ve pazarların incelenmesinde aşırı matematik kullanıldığı, insan faktörünün unutulduğu, bu sürecin de bizi yanlış ve insanlık için tehlikeli noktalara sürüklediği korkusu pek çok kişi ve akım tarafından paylaşılıyor, örneğin mevcut durumu otizm olarak adlandıran post otistik iktisat hareketi: Türkçe; Ana site
Yorumlar