Ekşi Sözlük Sansüründe Soru Zinciri; Kim Ne Bahane İle Engelletiyor? Tekel Kontrolünde İnternet'te Hala Sansür Oluyormuş

Mayıs başında bir arkadaşım sorunca Ekşi Sözlük'e Türk Telekom İnternet bağlantısı üzerinden ulaşılmadığını fark ettim. Önce geçici bir şey olsa gerek diye düşündüm, sonra da özellikle son 10 günde akademik kariyerimde önemli bir aşama ile uğraşırken unuttum. Bu sırada konu gittikçe daha çok İnternet kullanıcısının tepkisine neden oldu ve medyada yer buldu. Sonunda TT bunu "esrar" kelimesi ile ilgili kanun dışı içerik sonucu hukuki süreçte İstanbul 3. Sulh ceza mahkemesinin kararıyla yaptığını açıkladı. Tabii sadece kendi kullanıcılarının erişimini engelleyebilirken ve diğer servis sağlayıcılardan İnternet kullanıcıları siteye erişebilirken bu engellemenin bir tek TT tarafından yapılması da ne kadar etkili tartışılır. Zaten konu hakkında sorulması gereken sorulardan biri de bu.
Topluluk sitelerinin dünyada ilk örneklerinden olan Ekşi Sözlük doğal olarak TT'yi eleştiren pek çok yorumun da yazıldığı bir siteydi. Bunu öne çıkaranlar TT'nin siteden öç aldığı iddiasında, ama bu iddiada gerçeklik payının olabildiğince az olmasını diliyorum, aksi takdirde eleştirilmeyi hak eden TT'nin pek çok siteyi engellenecek listesine çoktan aldığından korkabiliriz.
Sorular çok, örneğin gerçekten bir yasak varsa neden bu siteye yapıldı? Google'da esrar kelimesi aratınca ilk on sıra içinde çıkan Türkçe bir site gerçekten tehlikeli yayın yapıyor ve hala erişilebiliyor. Tabii şu anda Türkiye'de İnternet'in nasıl işlediğini hala anlayamayan zihniyetlerin olduğu konusuna bugünlük girmiyorum.
Bir diğer soru, engelleme kararını aynı mahkemenin kaldırması ve ilgili açıklamada fikir ve sanat eseri sahiplerini korumaya yönelik yasaya referans verilmesi. Sözlük'ün kapatılması konusu böylece daha da karışıyor, sitenin kapatılması için yapılan başvuru var mı, varsa kim hangi nedenle bu başvuruyu yaptı gibi soruların cevabı önem kazanıyor. Aksi takdirde Türk İnterneti'nde yayın yapmak gittikçe zorlaşacak. Ama bunlara da yanıt alabileceğimizi sanmıyorum.

Türkiye'nin bilişimde olduğu yerde saydığını kanıtlayan bu son örnekte, İnternet'in sağladığı ortamı hala kavrayamadığımızı ve içimize sindiremediğimizi görüyoruz. Ağzına demokrasi kelimesini her gün alıp mevcut durumu eleştirenlerin biraz da bilişim alanındaki gelişmelere bakması gerekiyor, hem de çoktan beri. Ve bir kez daha, niye rekabet konusu özelleştirmeden daha önemlidir ortaya çıkıyor. Eğer bugün TT'ye alternatif bir ADSL erişim seçeneğimiz olsa idi, bu uygulama daha az kullanıcıyı etkileyecekti. En önemlisi, hakim konumdaki firma daha az rahat davranabilecekti. Hem de belki de bilinçli isek yapmamız gereken bir şeyi yapacak, TT ADSL aboneliğimizi iptal ettirip diğer ADSL altyapısına geçecektik...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza