Kamuda Açık Kaynak ve Özgür Yazılım Kullanımı Hakkında DPT Çalışmaları

Bugün akademik bir seminerde Google Türkiye, Türk Telekom gibi firmaların temsilcileriyle konuşma fırsatı buldum ve beklediğimiz bazı gelişmelerin yolda olduğunu doğrulatmış oldum. Bunları yarın yazmayı düşünüyorum. Sırayla gitmek istediğimden geçtiğimiz günlerde, üye olduğum bir e-posta grubuna Görkem Çetin'in attığı bir mesaj ile fark ettiğim gelişmelere bugün yer vermek istiyorum. DPT'nin e-dönüşüm eylem planı çalışmalarından açık kaynak kodlu ve özgür yazılımlarla ilgili iki raporu kurumun sitesinde yayınlandı.

"Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Açık Kaynak Kodlu Yazılımların Uygulanabilirliği" olarak adlandırılan eylem çalışmaları altında "Açık kaynak kodlu yazılımların idari, mali ve hukuki boyutları (PDF biçiminde)" raporu kamuda açık kaynak yazılım kullanılmasının artı ve eksilerini, önemli noktaları öne ele alıyor. "Göç Planı Hazırlanması ve Uygulanması (PDF biçiminde)" raporunda ise adından da anlaşıldığı gibi kamunun açık kaynağa geçme sürecinin nasıl yönetilmesi gerektiğine değiniyor. Ama bu rapor aynı zamanda küçük işletmelere de rehber olmayı amaçlıyor.

Gerçekten de açık kaynak yazılım kullanımının artık ülkemizde daha iyi anlaşılması, daha fazla saygı görmesi gerekiyor. Açık kaynağın ciddi bir alternatif olarak ortaya çıkması ile daha verimli ve kazançlı tecrübeleri ülke olarak yaşayabiliriz. DPT'nin bu çalışmaları bu nedenle önemli. Ama eylem planları hayata geçmeyince bir anlamı da kalmıyor ilerleme çabamızın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek