Web 2.0 Katılımcılığı Günce (Blog) Tutan Vatandaş Gazeteci Tarafından Manipüle Edilirse...

"Web 2.0" etiketi altında başarı hikayelerini yazdığımız, topluluk oluşturan, topluluğun "kulaktan kulağa" gücüyle pazarlama harcaması yapmadan hızla büyüyen şirketler artıyor. Bir örnek de İspanyol kablosuz İnternet erişim sağlayıcı Fon. Fon kablosuz ağ cihazlarına sahip olanlar veya başka cihazlara Fon'un yazılımını yükleyenler basitçe Fon abonesi olmuş oluyorlar. Fon aboneliğinin özel yanıysa, kablosuz modemlerinin İnternet sinyalini başka bir kullanıcıyla ücretsiz paylaşanların Fon'un tüm halka açık erişim noktalarından bedava hizmet alabilmesi. Bu paylaşımı yapmayanlara bile farklı olanaklar sunuluyor, örneğin kablosuz modemlerini bir açık erişim noktası gibi ücretli kullandıranlar, Fon'un elde ettiği gelirin bir kısmını kazanabiliyor. Böylece bir telekomünikasyon operatörü olmak için gereken yatırımların parasal değerinin çok daha azı harcanarak, sisteme dahil olanların ekledikleri tuğlalar sayesinde ciddi büyüklüğe ulaşılıyor. Aynı diğer Web 2.0 başarı hikayelerindeki gibi.

Hangi hikayenin tutacağını belirleyen başlıca faktörlerden biri ise, İnternet dünyasının ünlüleri, onların sözleri, yorumları ve yönlendirmeleri. Çok popüler günce (blog) yazarları bir hizmeti ya da ürünü anlatırken ne kadar nesnel olabiliyor, ilerde ne kadar olabilecekler?

Vatandaş gazeteciliği ve İnternet'te içerik üretimi üzerine oldukça düşünen biri olarak bu gelişmelerin ne kadar büyük bir dalga olduğunu fark ettiğim gibi, mevcut gazetecilik ile ortak yönleri olacağını da tahmin ediyorum. Nitekim yukardaki Fon örneğini aldığım Wired makalesi de buna dikkat çekiyor: Günce yazarları okurlarına yön veriyor, öneri yapıyor ve abartılı bir pazarlama dalgası yazardan okura yöneliyor. Kendisi de yazan bu okur dalgayı güçlendiriyor ve ortaya siz nasıl çağırmak isterseniz isteyin bir hortum ya da kasırga çıkabiliyor.

Alışılageldik medya dünyasına güven kaybımız genellikle çıkar ilişkilerini sorgulamamızdan kaynaklanıyor, şimdi İnternet medyası da aynı sorunları yaşayacak gibi, ister kurumsal olsun ister bireysel. Haber vermek ile çıkar ilişkisinin çarpışmasının yanında, insanlar Fon ve diğer örneklerde olduğu gibi bir araya gelerek, içinde bulundukları sisteme nasıl güç kattıklarını ve neyi inşa edebildiklerini gördüler, görüyorlar. Web 2.0 olarak etiketlendirmekle kısıtlayamayacağım gerçek, İnternet'in sunduklarının bizi daha katılımcı, daha paydaş süreçlerin yaşandığı bir dünyaya götürme olasılığının ümit verici olduğu.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Henüz Web 2.0'ı ve Blogları övme, el üstünde tutma dönemini atlatamamışken, bu ileriye ışık tutan eleştirel yazının yerinde bir tonlaması olduğunu düşünüyorum.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geniş ekran monitörde oyun oynayabilmek

USB Dosyası: USB 1.1 ve 2, Alternatifler, Ayarlar, USB Cihaz Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İngiliz Hükümeti Online Kumar Reklamlarına Önlem Alıyor, Darısı Başımıza